Reguli in Badminton – cum se castiga puncte, alte reglementari 

Badminton este considerat al 2-lea, dupa fotbal, cel mai popular joc din lume – considerand numarul celor care il practica in mod regulat.  Este un joc interesant si incitant, si daca esti printre cei care incep sa-l practice, ar fi bine sa intelegi regulile acestui sport si sistemul de punctaj. 

Reguli de baza in Badminton si sistemul de punctaj 

Inceperea jocului 

Deobicei, la jocurile oficiale europene si mondiale, o moneda este aruncata de catre arbitru si prinsa – iar jucatorul care si-a ales acea parte a monedei care a cazut pe partea de sus, allege sa serveasca sau poate allege una ditre cle 2 parti ale terenului. 
In alte cazuri, se arunca fluturasul in fileu sau in sus, si acel(i) jucator(i) va(or) putea allege catre care va arata fluturasul. 

Reguli generale in Badminton

Campionatele moderne de badminton au ca regula “2 din 3 seturi castigate” pana la  21 puncte.  In cazul in care se ajuge la scrorul de 20 : 20, este nevoie de 2 puncte avantaj ca sa castige un jucator.  Ca exemplu, se va castiga cu un scor de 22 : 20 sau 27 : 25. Iar atunci cand scorul ajunge la 29 : 29, limit maxima de scor fiind 30, jucatorul care va acumula primul 30 puncte – castiga.

Schimbul de serviciu, interval

Schimbul de serviciu se intampla atunci cand unul din jucator care are serviciul va pierde punctul sau va face un fault. Urmatorul serviciu il va efectua celalalt jucator. 
In badminton,  interval inseamna ca fiecare jucator are 1 minut pauza de joc la un scor de 11 puncte – mijlocul setului si 2 minute pauza intre seturi, atunci cand se si schimba cu terenurile intre ei.
Atunci cand se joaca 3 seturi, la intervalul de 11 puncte castigate de unul din jucatori, jucatorii se mai schimba intre ei cu terenurile pentru ultima oara. 

Serviciu

8 regul de baza in badminton pentru serviciu:

  1. Ambii jucatori, atat cel care serveste sic el care primeste trebuie sa aiba ambele picioare in contact cu terenul
  2. La scorul par se va servi din partea dreapta, la cel impar – din partea stanga a ternului
  3. Un servciu se face doar pe diagonala terenului de joc peste fileu
  4. Jucatorul ce serveste trebuie sa loveasca fluturasul cu racheta indreaptata in jos, sis a nu depaseasca cu racheta partea mediana a corpului si nu trebuie sa calce nici una din liniile terenului
  5. In timpul serviciului nu se vor lovi penele flutursului
  6. Serviciul trebuie sa fie o miscare continua, sa nu se dubleze lovitura sau sa se preia cumva fluturasul pe racheta 
  7. Nu este voie sa se miste fluturasul in timpul serviciului 
  8. Nu este permis un al doilea serviciu atunci cand primul se greseste 

Alte reguli in badminton 

  • Se castiga un punct atunci cand fluturasul loveste podeaua terenului adversarului sau cand adversarul comite un fault 
  • Este fault atunci cand cel care serveste nu reuseste sa loveasca fluturasul peste fileu sau fluturasul cade in afara liniilor de joc sau atinge tavanul 
  • Nu este permis sa se atinga fileul de catre jucatori cu racheta sau orice partea  corpului - se va considera fault 
  • Nu este permis sa se loveasca de doua ori fluturasul, indifferent ca este joc de simplu sau de dublu sau sublu mixt – se va cosidera fault
  • Nu este permis ca in timpul jocului fluturasul sa stea mai mult pe racheta in timpul loviturii - se va considera fault
  • Un jucator nu are voie sa loveasca fluturasul de partea cealalata a terenului – peste fileu, in terenul adversarului – se va considera fault 
  • Jucatorii nu au voie sa ii distraga cu buna stiinta pe adversarii sai 
  • Toti jucatorii trebuie sa se conformeze cu ce indicatii va da arbitrul in timpul jocului

Cum se castiga un set in badminton
Pentru a castiga un set in badminton, este nevoie sa se castige  21 puncte. In cazul unui scor de 20-20, acel jucator care va avea un avantaj de 2 puncte – va castiga setul (Ex. 24 – 22 sau 29-27). Scorul maxim la care se poate ajunge este 30, astfel la un scor de 29 : 29 va castiga jucatorul care va castiga primul 30 de puncte.

Scrie un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi afisata pe site.

* Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Click here to revoke the Cookie consent